Perustietoa Turkista; maahantulo, tapakulttuuria yms.

Perustietoa Turkista

 

Turkin perustuslaillinen tasavalta on moderni, sekulaarinen ja demokraattinen valtio. Sen poliittinen järjestelmä perustettiin vuonna 1923 ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa osmanien valtakunnan kaaduttua. Mustafa Kemal Atatürkista tuli Turkin ensimmäinen presidentti. Turkki on Euroopan neuvoston jäsen ja ehdolla Euroopan unionin jäseneksi. Turkin hallinnon keskus on pääkaupungissa Ankarassa.

 

Uskonto

Turkissa valtio ja uskonto on erotettu toisistaan. Maassa on uskonnonvapaus ja suurin osa turkkilaisista on muslimeja.

 

Raha

Turkin rahayksikkö on Turkin liira eli TL. Valuutanvaihto onnistuu pankeissa ja rahanvaihtotoimistoissa. Vaikka Alanyan kaupunki on määrännyt kaupankäyntiin kiinteät hinnat ja pakolliset hintalaput, hintataso vaihtelee. Eurot käyvät maksuvälineenä lähes joka paikassa. Pankkiautomaateista voi nostaa käteistä kansainvälisillä luotto- ja pankkiautomaattikorteilla. Turkin liiran virallinen kurssi Euroopan keskuspankin sivuilla >>

 

Työaika

Virastojen työaika on maanantaista perjantaihin kello 08.00 - 17.00. Kunnan ja valtion palveluksessa työskentelevillä on vapaa viikonloppu.

 

Liikenne

Turkissa on oikeanpuoleinen liikenne. Liikennepoliisin valvoma nopeusrajoitus on 90 km/h.

 

Juomaraha ja teen tarjoaminen

Ravintoloissa on tapana jättää 10 % juomaraha kiitokseksi hyvästä palvelusta. Vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan, turkkilaiset tekevät kaikkensa saadakseen vieraan viihtymään. Vierasta ei koskaan jätetä tyhjin suin, aina tarjotaan vähintään teetä tai muuta juotavaa. On kohteliasta vastata tarjoukseen pysähtymällä hetkeksi teekupposen äärelle.

 

Juhlapäivät

 

Viralliset kansalliset juhlapäivät ovat

Uudenvuoden päivä 1.1

Lasten päivä 23.4

Nuorison ja urheilun päivä 19.5

Voiton päivä 30.8

Tasavallan päivä 29.10

Uskonnolliset juhlapäivät, kuten kurban bayram ja seker bayram siirtyvät vuosittain kuunkalenterin mukaisesti.

 

Lähde: Altav - Alanya Tourism and promotion foundation


Päivitetty 3.4.2014