Asunnon liittymäsopimukset, sähkö, vesi, puhelin, internet

Oman asunnon omistajien tulee muistaa tehdä asuntoonsa sähkö- ja vesisopimuksen. Jos sinulla on paikallisessa pankissa liiratili, voit siirtää maksut maksupalveluun. Poikkeuksen tekee kiinteistövero, jonka maksaa asunnon omistaja itse kaupungille (belediyelle). Kiinteistöverosta ei lähetetä laskua. 

Liittymäsopimus, sähkö  

Alanyassa toimiva sähkönjakelija on  AKDENIZ ELEKTRIK

Hyvä tietää

  • sähkömittari on oltava sinetöity sähkölaitoksen toimestasähkölasku tulee joka kuukausi.
  • Laskun summa voi olla nolla tai muutaman turkin liiraa asumattomilta kuukausilta.
  • Laskussa mainitaan ajankohta jolloin laskun voi vasta maksaa.
  • Jos laskua ei makseta viimeiseen eräpäivään mennessä, laskua ei voi enää maksaa muualle kuin sähköyhtiön omaan maksupisteeseen.
  • Maksamattomat sähkölaskut aiheuttavat sähkön katkaisemisen. Sähkön uudelleen avausmaksu on 19,12 tl ja maksamattomalle laskulle lisätään myös viivästyskorkoa. Jos näin on päässyt käymään, ota kaikki saapuneet laskut mukaasi sähkölaitoksen toimistoon. Sähkön katkaisusta tulee erillinen ilmoitus ns. "punainen lappu", jos kertynyttä velkaa ei makseta seuraavan laskun yhteydessä.
  • Mikäli et ole saanut sähkölaskua sitä on paras mennä tiedustelemaan suoraan sähkölaitokselta. Ota sähkömittarista numero ja lukemat mukaan.
  • Mikäli sähkömittaria ei ole sinetöity, voidaan omistajaa syyttää mittarin "peukaloimisesta". Seuraamuksena saattaa ropsahtaa sakkoa peräti 4000 tl
  • Sähkömittarin rikkoontuminen, vastuu asian ilmoittamisesta on omistajalla. Ongelmatilanteessa asia on mentävä sähkölaitokselle selvittämään.
  • Sähkönkuluksen vuorokautiset hinnat vaihtelevat: aamu 8-17, päivä 12-24, yö 24-8


Sähkölaskun voi maksaa suoraan sähkölaitokselle, postiin tai pankkiin. Voit myös tehdä suoraveloitussopimuksen paikallisen pankin kanssa. Tämä on vaivattomin tapa hoitaa sähkölasku.

Sähkölaitoksen yhteystiedot:

AKDENIZ ELEKTRIK

Puh: (0 242) 522 27 74  
Fax: (0 242) 522 50 71
E-mail: www.akdenizedas.com.tr

Osoite: Develiler cd. sugözü ilköğretim okulu yanı
Sugözü Mahallesi / Merkez / Alanya
Katso kartasta Tarpeellisia paikkoja

Sanastoa:

Abone No               Tilaajanumero
Elektrik faturasi      Sähkölasku
Vergi No                 Veronumero
Tarih                       Päivämäärä
Abonelik Bilgileri     Tilaustiedot
Isletme kodu           Käsittelykoodi
Il seciniz                 Valitse lääni ( Antalya )
Borc sorgulama      Kertyneen laskun kysely

 

Liittymäsopimus, vesi

 

Toimisto (ASAT) sijaitsee linja-autoaseman (Otogar) vieressä. Siellä voi tehdä vesisopimukset ja maksaa vesilaskun. Paikka on merkitty karttaan Tarpeellisia paikkoja.

Laajakaistan hankinta

Lyhytaikainen asuminen

Lyhytaikaiseen oleskeluun lienee viisainta hankkia mobiililaajakaista, Suomessa ns. mokkula. Mene mihin tahansa nettikioskiin ja osta datakortti (PrePaid). Kortin hinta on muutama kymppi (TL) ja dataa voi ostaa esimerkiksi kahdeksan gigabyteä (8GB), joka maksaa noin 50 tl. Tällä datamäärällä voi katsella uutisluonteisia lähetyksiä internetin kautta kymmenkunta tuntia. Jos asuntosi sijaitsee neljännen sukupolven (4G) mobiiliverkon ulottuvilla, on yhteys varmempi kuin 3G-verkossa, koska 3G-verkossa puheluilla on etuoikeus.

Pitempiaikainen asunimen

Jos asut kuukausia vuodessa ja toistuvasti ja sinulla on oma asunto, voit harkita langallisen laajakaista hankintaa. Jokaisessa huoneistossa lienee tarvittava puhelinpistoke. Mene johonkin Türk Telecom-liikkeeseen tai Obassa olevaan pääpaikkaan ja tee laajakaistasopimus. Tarvitset siihen passin ja annat virkailijalle tarvittavat henkilö- ja osoitetiedot. 

Hyvä yhteys saadaan nimellisnopeudella 16 megabittiä sekunnissa (16Mbs), jolloin elokuvien katselu internetin kautta onnistuu. Jos valitset kuukausimaksuun rajattoman datamäärän, ei ole huolta lähetyksen sammumisesta kesken elokuvan. Tällaisen liittymän saa suunnilleen 70 liiralla kuukaudessa.

Asennus tulee yleensä seuraavana päivänä ja asentajat tuovat mukanaan verkkopäätteen eli WLAN reitittimen (router) ja niin saadaan huoneistokohtainen WiFi-yhteys auki kaikkiin omiin laitteisiin. Asennuksen aikana tähän ns. omaan verkkoon annetaan verkolle nimi ja salasana.

30.11.2016 mp