Artikkeleita ja uutispoimintoja

Kulttuuria aurinkorannalla

Alanya, Turkin rivieran helmi, tarjoaa muutakin kuin aurinkoa, hiekkarantoja ja puhdasta merivettä. Triathlonin, pyöräkilpailujen ja muiden urheilutapahtumien lisäksi kaupunki satsaa kovasti kulttuuriin. Tässä otanta siitä mitä meille tarjotaan.

Historiallinen museo Damlatasissa on uudistunut ja aarreaitta. Alanyan alueelta on löytynyt esineistöä niin heettiläisten, antiikin kreikkalaisten, roomalaisten, selzukkien kuin osmanien ajoilta. Onhan lähistöllä useita muinaiskaupunkeja. On hienoa saada kurkistaa Alanyan menneisyyteen, tutkia esim. hautaustapoja eri kulttuureissa samalla kun riikinkukot tepastelevat sarkofagien ympärillä, tai kävellä lasilla peitetyllä roomalaisten lattiamosaiikilla. Museoviikolla vieraili ryhmä vankeja Alanyan vankiloista, he saivat tutustua  kotiseutunsa mahtavaan historiaan.

Alanyan dokumenttielokuvafestivaali oli vuonna 2013 jo järjestyksessä 12. Ilmaiset elokuvat näytettiin Kulttuuripalatsissa 6.-11. toukokuuta. Ohjelmistossa oli parikymmentä turkkilaista ja ulkomaista elokuvaa. Tarjonta oli todella mielenkiintoinen, tässä vain muutama esimerkki: Karanligin gözleri ( Zonguldakin kaivosmiehen kova elämä), Evcilik (neljän alaikäisen tytön avioliitot), Mustesfa ( Darfurin kahden miljoonan pakolaisen kurjat olot nähtynä turkkilaisen sairaalan kautta. Kamerat on Darfurissa kielletyt.) Bossertín Izinde Karatepe (Heettiläisten  Karatepestä ja Aslantasista kertova dokumentti), Duma (nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä Palestiinassa), Durbunumde Istanbul (Kaunis ja ruma Istanbul yhdeksän eri kuvaajan kertomana). Dokumenteissä käsitellään rohkeasti myös vaikeita asioita, siinä on miettimisen aiheita ja toivottavasti muutoksen alkua. Tuskin näihin kuviin olisi Suomessa törmännyt.

Illalla 25.5.2013 oli koko Alanyan kaupunki jalkeilla, tungos oli valtava, autoja parkkeerattiin sikin sokin. Hadisen ulkoilmakonsertti oli alkamassa. Sitä seurasi ilotulitus, räiskettä ja pauketta. Alanyan turismi- ja kulttuurifestivaali oli alkanut. Festivaali on kirjava tapahtumien sikermä konsertteja. Ankaran Kansallisooppera ja Baletti esitti Sound of Anatolia , Sinan Akcililla ja Sevval Samilla oli omat konserttinsa. Lisäksi nähtiin  kansantansseja ja kuultiin turkkilaista klassista musiikkia. Neljän päivän aikana täyttyi satama-alue erilaisilla kojuilla joissa myytiin perinneruokia ja käsitöitä. Kadun varrella oli myös taide- ja valokuvanäyttelyitä. Paikallisia asukkaita ja turisteja oli tungokseen asti.

Festivaalin yhteydessä oli Alanyan 9. Kansainväisen valokuvakilpailun satoa esillä hienossa näyttelyssä.

Alanyasta on jonkin verran matkaa seuraavaan kulttuurin suurtapahtumaan, Aspendoksen ooppera- ja balettifestivaaliin kesäkuun alussa. Aspendoksen festivaalilla on pitkät perinteet, vuonna 2013 juhlittiin jo 20. kertaa ja samalla vietettiin Verdin 200-vuotis syntymäpäivää. Valtion ooppera- ja baletti esitti sekä Aidaa että Rigolettoa. Amfiteatteri on valtava. Katsomoon mahtuu nyt 2500, restauroinnin valmistuttua 6000 - 7000 ihmistä. Alanyasta järjestetään usein matkoja tähän festivaaliin. Oopperailta soihtujen valaisemassa antiikin teatterissa jää unohtumattomana mieleen.

29.10.2013

 

Syyskuun suurtapahtuma on Alanyan Kansainväliset Jazzpäivät, Uluslararasi Jazzgunleri. Jazzpäiviä on vietetty jo 10 kertaa. Aukio Punaisen tornin alla on silloin saanut upean esiintymislavan kaikkine valo- ja äänilaitteineen, tuolirivistöineen. Neljänä peräkkäisenä iltana esiintyy huippuluokan muusikoita, pääosin turkkilaisia jotka asuvat Euroopassa tai USA:ssa. Jazzilla on pitkät perinteet Istanbulissa ja siitä johtuen monet huippumuusikot ovat aloittaneet karriäärinsä sieltä. Painetut ohjelmalehdet kertovat kunkin muusikon taustoista. Alanyan kaupunginjohtaja Hasan Sipahioglu on näiden päivien aloitteentekijä ja suojelija. Muusikot esiintyvät Antalyassa ja sen vuoksi voi saada huippuluokan artisteja poikkeamaan myös Alanyaan. On ollut mahtavaa kuunnella esim. Okay Temiziä orkestereineen. Hänen musiikkinsa on niin yllätyksellistä, täynnä uusia ääniä joita hän taikurimaisesti soittaa, usein itse rakentamillaan soittimillaan. Viime vuonna oli päätähtenä nuori jazzin ihmelapsi, kaunis Karsu Dönmez. Hän säveltää, sanoittaa, soittaa pianolla ja laulaa omia kappaleita upealla äänellä. Hänet on jo kaksi kertaa kutsuttu esiintymään Carneige Halliin. On onni saada kuulla näitä konsertteja lämpimässä Alanyan yössä. Jotkut konsertit ovat niin upeita että jalat tuskin koskettavat asfalttia kotimatkalla. Syksyn konsertit alkavat 27.9. Ohjelmaan voit tutustua netissä 11 AlanyaJazzGunleri.

Vuosi vuodelta Alanya kaunistuu. Tulee lisää kukkivia puita, pensaita, istutuksia, suihkulähteitä. Loistava on tapa järjestää joka syksy Kansainvälisen Kuvanveistosymposiumin yhdessä Mimar Sinan kuvataideyliopiston kanssa. Kaupunkiin kutsutaan vuosittain n. 10 kuvanveistäjää jotka saavat Demistasista marmorilohkareita työstettäväkseen. Kaupunki on vuosien varrella lunastanut taiteilijoilta valtavan määrän teoksia koristamaan kaupunkia. Viime vuonna vaihdettiin materiaali, taiteilijat saivat mahtavia tukkeja käyttöönsä. Monet ohikulkijat pysähtyvät seuraamaan miten veistokset päivä päivältä muotoutuvat. Tänä syksynä on vuorossa 9. sympiosumi.

Hienojen festivaalien ohella Alanyassa on silloin tällöin konsertteja, näyttelyitä tai teatteriesityksiä kulttuuripalatsissa. Niistä tiedotetaan hyvin julisteilla. Kaupungissa on myös kaksi elokuvateatteria. Niiden ohjelmisto kiinnostaa eniten nuoria rikos- ja rakkauselokuvillaan. Mutta kannattaa pitää silmät auki, joskus näytetään joku helmi.

Alanyan kaymakam, prefekti Erhan Özdemir, järjesti toukokuun 19. Alanyassa asuville naisille ystävyysillan Bananahotellissa. Illallisen aikana oli ohjelmaa tungokseen asti, musiikkia, puheita, kansantansseja, milloin turkkilaisten, milloin saksalaisten, puolalaisten tai ruotsalaisten esittäminä. Ylpeilimme kovasti suomalaisten kauniista kansantanssiesityksestä jossa saunavihdat läiskyivät. Ilta päättyi iloiseen turkkilaistanssiin, kaikilla oli hauskaa.

Kaikesta tästä on syytä kertoa, Alanya on kulttuurikaupunki!

 

2013

Rita Hassi

.....................................................................................................................

 

TYTTÄRENI LÖYSI MINUT 17 VUODEN JÄLKEEN

Olen elänyt ja kokenut elämässäni paljon hyviä ja huonoja asioita ja mikään ei ole yllättänyt enää minua elämässäni ennen kuin katsoin jalkapalloa hotellilla viime lauantai iltana HELSINGISSÄ. Painoin vahingossa väärää nappia tietokoneessani ja roskaposti kansio aukesi facebookissa. Näin viestin, joka oli kirjoitettu 21. Päivä heinäkuussa?? Minä joka aina tarkastan facebookkini, en huomannut tätä viestiä, ei ole normaalia, eikö? Avasin viestin ja suomalainen tyttö kirjoitti minulle, että hän on tyttäreni ja hän ymmärtää, jos en halua vastata viestiin. Hän näki minut Suomen TV-ohjelmassa, jossa oli meidän yritys ja minä olin ohjelmassa vain 3-5 sekuntia. Kuinka onnekasta. 

Viesti  oli saapunut jo  muutamia kuukausia sitten  enkä ollut vastannut, koska en huomannut sitä aikaisemmin. Olin onnekas, että satuin olemaan  Helsingissä työmatkalla ja hän asuu ainoastaan sadan kilometrin päästä Helsingistä. Otin häneen yhteyttä ja seuraavana päivänä (isänpäivä Suomessa..kuinka osuvasti) hänen äitinsä toi hänet luokseni ja vietimme koko päivän yhdessä. 

Ensimmäistä kertaa hän ja minä nautimme isänpäivän illallisen. He näyttivät valokuvat  lompakoistaan, joita he ovat pitäneet siellä vuodesta 1994... ja hänen äitinsä kertoi: Hän tapasi minut toukokuussa -94 Turkissa ja tuli takaisin syyskuussa, tarkoituksena yllättää minut. Minä olin vihainen, koska hän ei etukäteen kertonut tulevansa tänne, joten en halunnut tavata häntä enää. 

Muutaman päivän jälkeen kuitenkin ennen hänen loman loppuansa, annoin anteeksi ja olimme taas yhdessä, jolloin hän tuli raskaaksi. (Jos olisin ollut hölmö, enkä olisi palannut hänen luokseen, emme olisi saaneet lasta).

Kun lapsi syntyi hän kirjoitti minulle kirjeen, jossa oli kuvia lapsesta ja viesti, jossa hän kertoi, että minun ei tarvitse ottaa vastuuta lapsesta, jos en halua, sillä hän päätti itse pitää hänet. 

Minä en koskaan saanut tätä kirjettä, joten hän ajatteli, että en välitä. Hän silti kertoi aina tyttärelleen, että minä olen hänen isä. 

Ja myöhemmin minun tyttäreni näki minut TV:ssä ja en voi uskoa tätä todeksi. Hän löysi minut facebookista ja lähetti minulle viestin siellä. Ja koska viesti oli joutunut  roskaposti-kansioon en huomannut sitä aikaisemmin; moneen kuukauteen. 

Tyttäreni ajatteli myös samaa kuin äitinsä, että en välitä.... 

Joten nyt minulla on lapsi, joka on nyt 17-vuotias. Jumalalle kiitos, hän on terve, energinen, itsenäinen ja vahva niin kuten isänsä. 

Hän näyttää paljon minulta ja käyttäytyykin kuin minä, niin hyvässä kuin pahassa. 

 

VIIMEINEN LAUSE on ISOISÄN ÄIDILLEni

 

Lepää rauhassa taivaassa. 

Niinkuin aina sanoit, että haluat lapsenlapsenlapsia ennen kuin kuolit vuonna 2000, melkein satavuotiaana. 

Tässä isoäitini, sinun elämäsi ainut toive on toteutunut;  viisi  vuotta menehtymisesi jälkeen, 

koska emme tienneet ajallaan,  joten kerroin sen sinulle nyt,  ja olen varma, että kuulet tämän. 

Lepää rauhassa.

 
Taylan Gundes

Kauppakamarin jäsen

Omistaja Letsgototurkey ja Barcelona-ravintola.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taiteilijan tie Kirkkonummelta Turkin Alanyaan

Tarja Ahlstrandin taidenäyttely Alanyan keskustan  Ravintola AVCIssa. 

Kuvataiteilija Tarja Ahlstrand on tuonut Alanyaan  taidettaan, maalauksia ja piirroksia eri tekniikoilla. Näyttelypaikka on suomalaisille tuttua  Heikin baaria vastapäätä oleva AVCI ravintola. Vieressä  on Deturin matkatoimisto. Osoite Saray Mah, M Akif Ersoy Cad.Näyttely on avoinna koko talven ajan ja teokset vaihtuvat sitä mukaa kun taiteilijan  "tuotanto-osasto" sutii uusia. Tarja Ahlstrand ,71  on pitkän tien kulkija taiteen ja kulttuurin alalla. Takana 38 vuotta työmarkkinatoimittajana  ja yli 40 vuotta taiteen opiskelijana. Alkuopiskelu  Helsingin Vapaassa taidekoulussa 60-luvulla ja sen jälkeen  lukuisa joukko kansalaisopistojen ja kesäleirien erikoiskursseja ja  opiskelu jatkuu, kertoo taiteilija. Työuran aikana syntyi myös kolme  kirjaa, joista merkittävin  on  historiikki suomalaisen meijeriteollisuuden ja alan ammattilaisten elämästä.Eläkevuosina harrastuksesta tuli melkein ammatti. Tuotteliaan taiteilijan varastot karttuivat ja näyttelyitä  alkoi olla vuosittain eri puolilla Suomea.Matkustamista ja seikkailuja pelkäämätön Tarja alkoi kyllästyä pohjolan kylmiin talviin. Mahdollisuuden elämänmuutokseen antoivat  lastenlapset, jotka kasvoivat hoitoikäisistä itsellisiksi. Pitkään itsensä yksinhuoltajana  ja itsenäisenä  eläminen aviomiehen varhaisen kuoleman jälkeen pakottivat myös omiin rohkeisiin päätöksiin.Vuosi sitten lähdin uteliaana katsomaan vanhaa turistimatkoilta  tuttua Turkkia.  Nyt on oma asunto Obassa, oleskelulupa, oma ateljee ja näyttely upeassa ravintolassa, kertoo Tarja. Vuoden aikana on löytynyt joukko hyviä ystäviä, Suomen  ja myös muiden maiden kansalaisista. Taurusvuorten taideryhmästä on löytynyt myös aidot sielunveljet (sisaret)Kakkosharrastus,kieltenopiskelu on antanut paljon iloa, kun  kommunikointivaikeuksia on  ainoastaan paikallisten kanssa. Uusi haaste onkin, oppiiko näin vanha mummo enää uutta kieltä. Yritän joka tapauksessa, tuumailee  oppimiskykyynsä  pienellä varauksella suhtautuva isoäiti. Tosin hauskaksi opiskelun tekevät omassa talossa  asuvat  hyvät kielenopettajat, 5- ja 10- vuotiaat  pikkuystävät,  Ûmran ja Buse.Taidenäyttely  on avattu 24.11.2012 ja jatkuu talven yli. Kevään tullen hahmotellaan myös muita näyttelyitä. Mutta niiden suhteen ei ole vielä tehty päätöksiä.30.11.2012 M-MN 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alanyan suomalaiset -yhdistyksen puheenjohtaja Olavi Leinonen uskoo yhteistyön voimaan

"pikku-Olli" Olavi Leinonen

Ylimääräisessä jäsenkokouksessa valittu uusi puheenjohtaja on todellinen Turkin ystävä ja tiimipelin ammattilainen.


 Olavi "Olli" Leinonen, 69 on asustellut talvikaudet Alanyassa jo kuuden vuoden ajan. Kun Olavi jäi eläkkeelle Helsingin kaupungin maanmittauslaitoksen esimiehen tehtävistä, hän halusi aurinkoon. Espanja olisi ollut tutumpi kohde, mutta siellä asuntojen hinnat olivat karanneet käsistä. Turkki tuntui hyvältä vaihtoehdolta, ja kun asuntokauppakin onnistui yli odotusten, Alanyasta tuli koti.

Ensimmäinen suomalainen ammattilentopalloilija

Helsingin Kalliossa syntynyt Olavi on aito stadin kundi. Raittiusyhdistys Koiton seuratalon päävahtimestarina toimineen isän mukana Olli pääsi jo pienenä ihastelemaan urheilusalin kiiltävää parkettia ja kaikuisia palloja. Tanssi-iltoina hän sai istui isän apuna narikassa.
Tuolilta valuva pitkä ja hoikka poika sai järjestysmieheltä lempinimen "Letku- Leinonen".
Koiton Riennon keskihyökkääjästä kasvoi ensimmäinen suomalainen lentopallon
ammattilainen. Olavi tunnettiin ärhäkkänä ja tulisieluisena pelaajana, joka päätyi usein
tuomarikopin alle selvittelemään pelitilanteita.
Pitkän maajoukkueuransa aikana Olavi Leinonen pelasi 132 maaottelua. Vuonna 1971
sinivalkopaita vaihtui Real Madridin valkoiseen, kun Olavi siirtyi ammattilaispelaajaksi
Espanjaan. Mukaan lähti koko perhe, vaimo Irmeli ja tytär Anu. Leinosen perhe palasi
takaisin Suomeen, kun ekaluokkalainen Anu halusi suomalaiseen kouluun. Vuonna 1973
syntyi poika Sami, joka on jatkanut isänsä jalanjäljillä lentopalloilijana. Myös vaimo Irmeli on
maajoukkuetason lentopalloilija.

Yhteistyötä ja Turkin tuntemusta

Alanyan suomalaiset -yhdistys on Olaville tuttu jo perustamisvuodesta 2006 alkaen.
Hän muistelee yhdistyksen alkutaivalta, jolloin kymmenen jäsenen voimin kokoonnuttiin
keskustelemaan ja jakamaan vinkkejä Turkissa asumiseen. Sitä samaa kodikasta
yhteishenkeä Olavi peräänkuuluttaa nytkin.

- Yhdistystoiminta on joukkuepeliä, jossa tarvitaan sitoutumista ja yhteen hiileen
puhaltamista. Jäsenet pitäisi saada aktivoitua mukaan toimintaan.

Olavi osallistuu aktiivisesti yhdistyksen keilailu- ja biljardikerhoihin. Hänen mielestään
yhdistyksen teematapaamisissa voitaisiin keskittyä enemmän turkkilaisen kulttuurin ja
Turkin tietämyksen lisäämiseen.

- Kontaktin ottaminen paikallisiin on tosi tärkeätä. Meidän on kunnioitettava
turkkilaisten tapaa elää, emme voi olettaa heidän omaksuvan meidän tapojamme.
Täytyy pelata yhteen paikallisten kanssa. Tarvitaan molemmin puolista
kanssakäymistä ja yhteistyötä, Olavi painottaa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

puheenjohtaja Olavi Leinonen

Vuosisadan satuhäät Alanyassa

 

Perjantai-iltana 9.11.2012 vietettiin Alanyassa, Konaklissa Hotelli Doğanayssa vuosisadan seurapiirihäitä. 
Alanyasta kotoisin oleva, nykyisin Bursassa asuva neurokirurgi Ahmet Karaoglu, lausui yhdessä nuorikkonsa Ayca Akdemirin kanssa "Evet".
Yli tuhat vierasta oli todistamassa tätä upeaa tapahtumaa. 
Myös parikymmentä Alanyan suomalaista - sulhasen vanhempien kutsumana oli saapunut häätilaisuuteen. 

Me kutsutut - saimme kunnian olla mukana juhlimassa ja todistamassa tätä kaunista tapahtumaa. Tunnelma oli rento, tarjolla oli neljän ruokalajin illallinen suussasulavaa hääkakkua unohtamatta. Morsian oli todella sädehtivän kaunis ja sulhanen häikäisevän komea. 
Meidän seurueen pöytä oli ihan hääparin vieressä ja uusi puheenjohtajamme pääsi aivan aitiopaikalta ottamaan oheisia valokuvia.

 


 

 

 

Vastavihityt ja vasemmalla vihkituomari
Morsiuspari saapuu hääpaikalle
Morsiuspari leikkaa Hääkakkua
Naistentanssi
Miestentanssi
Häävalssi
Morsian ja sulhasen isä Abudullah tanssin pyörteissä
Suomalaisia

Kirjailijat Alanyassa

 

Kevään 2012 Alanyan suomalaisten tiistaitapaamisen kirjailijavieras Paula Vartiainen

Viime toukokuussa saimme kirjailijavieraaksemme Alanyan suomalaisten yhdistyksen tiistaitapaamiseen palkitun Taftihame-kirjan kirjoittajan, Paula Vartiaisen. Paulan kirja Taftihame löytyy kirjastomme valikoimasta.

Nyt syyskuussa Paula kutsui kirjailijakollegansa, Maarit Turtiaisen luoksensa Alanyaan kirjoittamaan. Paulan asunto on Panorama Gardenissa, jonka avarat tilat ja kauniit aurusvuoren maisemat antoivat oivalliset puitteet kirjoittamiselle. Maarit, joka kirjoittaa Turkista yös toisessa romaanissaan, viihtyi parhaiten paikan ottomaanisessa huoneessa, kun taas Paula kirjoitteli tuokiokuviaan siellä sun täällä linnunsiemeniä nakerrellen. Hän tuumasi että paikka on oivallinen kirjoituskurssin pitämiseen mikäli innostusta löytyisi Alanyansuomalaisten keskuudesta. 
Kuumat syyskuun säät houkuttelivat kirjailijoita sekä meri- että allasveteen pulikoimaan.
He nauttivat myös tunnelmallisesta jatsista Punaisen Tornin ulkoilmakonserteissa. Alanyassa tutuiksi tulleiden liikenaisten kanssa he nauttivat sunnuntaibrunchin notkuvasta kahvalti-pöydästä. Nämä kokeneet kauppiaat pitivät syömisen ja hauskanpidon ohessa Pep Talkia irjailijoille saadakseen heidät omaksumaan markkinointihenkisen jattelutavan. Näköalapaikalta avautui Alanya koko kauneudessaan ja sai Istanbuliin innostuneen Maaritin sydämen sykkimään myös Alanyalle.
 

Maarit Turtiainen kävi Alanyan suomalaisten tiistaitapaamisessa. 

Hän työskentelee toimittajana Ruotsin television suomenkielisessä toimituksessa. Maaritin esikoisteos "Punainen paasto", kuvaa suomalaistytön elämää Istanbulissa aistivoimaisella tavalla. 

Maaritin kirja hankittiin kirjastoomme.

 

Kirjailijavieras Suomi-seurassa

 

Tippukivikadun olutravintolan kyltin yläpuolella paahtuivat sinivalkoinen ja punavalkoinen, Turkin ja Suomen liput vieri vieressä. Sykähdyttävä näky naiselle, josta kerran tuli melkein turkkilainen, mutta josta tulikin ruotsinsuomalainen. 

Alanyan suomiseuran kirjaston kirjat näkyivät olleen hyvässä käytössä, paljon luetut, eikä kai ihme, jos jäseniä on yli tuhat. Olin ajatellut että noin pari sataa, mutta toisaalta basaarien myyjien suomenkielen taito kieli siitä, että Alanya on suomalaisten suosiossa. Ja tavallaan sen ymmärtää, kiva, sopivan sekainen ja kansanomainen kaupunki, jolla on tarjota kaunis meri ja ylväät vuoret. Kirjaston hyllyltä löytyy nykyään myös minunkin esikoisromaanini, Punainen paasto(WSOY). Se on suomalaisen Sadun kasvutarina, joka sijoittuu Istanbuliin. Hän rakastuu vanhoillisen turkkilaisperheen poikaan, ärsyttää viranomaisia kuvaamalla kurdimieliosoituksia ja miettii missä hänen juurensa ja kotinsa ovat.

Käydessäni monta vuotta sitten luovankirjoittamisen kurssia Tukholman yliopistossa saimme tehtäväksi kirjoittaa romaanin alun. Silloin rupesin miettimään Istanbulissa viettämääni aikaa, asuin siellä pari vuotta 1990-luvun taitteessa. Jostain syystä kotiuduin sinne hyvin nopeasti, aivan eri tavalla kuin koskaan Tukholmaan. Turkin kieli tuntui helpolta, ihmiset mukavilta, ja vaikka kaikki oli toisenlaista, naisen asema, uskonto ja tavat, viihdyin siellä hyvin. Istanbul tuntuu edelleenkin kodilta. Sokkeloiset kadut, historialliset maisemat, simitinmyyjät, kyyhkysten ruokkijat, Bosporia halkovat laivat ja rukouskutsut luovat erikoisen tunnelman.

Jälleen näkeminen kipristelee vatsassa joka kerta, ja luulen että monella teillä on sama olo, kun taksi ajaa ulos tunnelista ja Alanyan näkymä avautuu. Ja jätätte Alanyan joka kerta pienen haikeuden vallassa, niin kuin minä jätän Istanbulin, ja nykyään myös Alanyan.    

Maarit Turtiainen

Ruotisissa asuva kirjailija, toimittaja

23.10.2012 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Viime kevään Alanyan suomalaisten tiistaitapaamisen kirjailijavieras Paula Vartiainen
Kuvassa keskellä Maarit Turtiainen, oikealla yhdistyksen sihteeri Riitta Lindholm sekä vasemmalla www-sivustojen ylläpitäjä Mervi Degerlund-Gülaçar

Pyöräillen Suomesta Mahmutlariin

 

Kaksi pyöräilijää matkustaa Suomesta Mahmutlariin. Jorma Laakso ja Veli Junnilainen ovat suunnitelleet matkansa pitkään. He aloittavat matkan kotikaupungistaan Kuopiosta. Ensimmäinen määränpää miehillä on Tallinna, jonna he aikovat saapua 6. syyskuuta noin klo 11. Siitä he polkevat 130 km Pärnuun. Miehet aikovat saapua Mahmutlariin lokakuun ensimmäisellä viikolla.


"Aiomme aloittaa matkamme 5. syyskuuta, ja kuukautta myöhemmin, aiomme tulla Mahmutlarin. Olimme suunnitelleet tätä matkaa pitkään. Hiljattain kolme Norjalaista pyöräilijää 
teki matkan Norjasta Turkkiin, mutta he matkustivat halki Länsi-Euroopan. Me aiomme matkustaa halki Itä-Euroopan. Me haluamme tehdä tämän matkan vain nähdäksemme, voimmeko vielä tehdä sen. Olen 58 vuotias, ja ystäväni Veli on 54. Uskon, että voimme tehdä sen ", sanoi Jorma Laakso.

Jäämme odottelemaan miesten saapumista Mahmutlariin ja kuulemaan mitä mielenkiintoisia asioita he ovat nähneet ja kokeneet matkalla.

Mahmutlar News toivotti heille onnellista matkaa.

 

Veli ja Jarmo

Suomi tutuksi Alanyan päiväkotilapsille

 

Alanyalainen esikoulu ja päiväkoti Atilim Akademini 
järjesti äitienpäivän yhteydessä kulttuuriviikot, joissa äidit eri puolilta maailmaa ja Turkkia kertoivat kotiseutunsa elämästä, ruoista, ilmastosta, eläimistä ja kulttuurista. 

Aidan äiti Minna Rautiainen-Cimrin kertoi lapsille tarinoita Suomesta. Tutuksi tulivat niin joulupukki kuin Muumitkin. 

Suomi-tuokion parasta antia olivat kuitenkin herkulliset korvapuustit.

Atilim Akademinissa on noin 80 kahdesta kuuteen vuotiasta lasta. Jokaiselle luokalle pidettiin oma esitelmä.
Pienimmät kuulijatkin jaksoivat seurata, kun lauloimme yhdessä suomalaisia kansanlauluja ja esitimme opettajan kanssa karjalaista kisapyörintää, Minna kertoo.

Lapsia kiinnosti kovasti myös Alanyan suomalaisilta lainattu feresi-kansanpuku ja perinteiset korut.

Teksti: Minna Cimrin-Rautiainen

23.5.2012

 

Minna Feresi-kansallispuvussa
Atilim Akademinin esikoululaisia
Karjalaista kisapyörintää

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Alanyan uimahalli

 

Pitkään odotettu uimahalli on avattu käyttöön. Uimahalliin meno ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin meillä, vaan ensin on käytävä lääkärintarkastuksessa ja tuotava sieltä todistus, että on terve. 

Tarvitaan ihotautilääkärin ( dermatologi ) antama todistus. Todistuksen saa Develtistä ihotautilääkäriltä tai  yksityisklinikan ihotautilääriltä. Itse lomake pitää hakea uimahallista ensin ennen lääkäriin menoa.
Uimalakkia on pakko käyttää. Uimaopetusta järjestetään lapsille ja aikuisille, hintaan 150 tl aikuiset ja 120 tl lapset.  Koko uimaradan varaus omaan käyttöön, 50 tl. 


Uimahalli sijaitsee Otogarin ( kaukoliikenteen bussiaseman ) takana, Kizlar Pinarin kaupunginosassa. Bussi 2 kulkee lähelle uimahallia.
Uimahalli on avoinna ma -la klo 08.00 - 21.00.  
Kertauinnin hinta on 10 tl ja kuukausihinta 100 tl. 

Päivitetty 18.11.2012 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Elektroninen bussikortti KENT KARTI

 

Alanyassa on otettu käyttöön 13.9.2012 alkaen elektroninen bussikortti - Kent karti. Sellaisen voi kuka tahansa hankkia. Lippua myydään aluksi vain tietyissä ostopaikoissa. Bussien ikkunoissa on ostopaikkojen osoitteita.
Kortti maksaa 5 liiraa. Siihen ladataan haluttu määrä liiroja, esim. 10, 20 tai 50. 
Korttia näytetään lukulaitteelle bussissa ja kortilta veloittuu matkan hinta. Kortin hankinnassa ei tarvita mitään papereita ja sillä voi myös maksaa kaverin matkan. 


Uutinen 3.10.2012 
Päivitetty 26.2.2013

....................................................................................................................

 

Alanyan infokalenteri

 

Alanyan viikottaisista tapahtumista näet tiedot Sunsearch.info-sivustolta infokalenterista. Kalenterissa on mukana mm. myös museot ja viikottaiset markkinat

http://sunsearch.info/turkki/alanya/infokalenteri/

....................................................................................................................

 

ICCM Mahmutlarin Kansainvälinen Kulttuurikeskus

 

Katsaus uutisiin ja mielenkiintoisiin tapahtumiin.  ICCM Mahmutlarin Kansainvälisen Kulttuurikeskuksen toinen uutislähetys >>


M.D-G 22.7.2012

....................................................................................................................

 

Kaupunginjohtaja Sipahioglu estteli Alanyaa Suomen TV2 :lle

 

07.06.2012 Alanyan kaupunginjohtaja Hasan Sipahioglu antoi haastattelun Ami Assulinin toimittamaa ohjelmaa varten, joka tullaan esittämään Suomen TV:n ?Ajankohtaisessa kakkosessa?.

 

Yle TV2 esittelee neljän päivän aikana filmattuna Alanyan linnoitusta, Punaista tornia, laivatelakkaa, Damlatasin tippukiviluolaa, Gazipasan lentokenttää, paikallista käsityötaidetta, kalastajien kahvilaa, puistoja ja Dim-jokea. Kaupunginjohtaja Sipahioglu kertoi Alanyan kulttuurista ja Gazipasan lentokentästä.

Sipahioglu kertoi Assulinille Alanyan olevan esimerkki kaupungista, jossa on korkea kulttuurielämä

ja rikas historia. Historiassa monien eri kansojen asuttamassa Alanyassa asuu nykyään  maailman 48:sta eri maasta tulleita ihmisiä.

Alanya on nyt rikas monien eri kulttuurien asettuessa asumaan riti rinnan sen rannoille.

Valtion ja yksityiskouluissa saavat eri kulttuurien lapset yhdessä meidän lapsiemme kanssa  opetusta.

Alanya on kaunis esimerkki siitä, miten eri kulttuurit, kielet ja uskonnot voivat onnellisesti elää yhdessä 2000-luvun kulttuurimaailmassa.

Ajankohtainen kakkonen-niminen ohjelma esitetään Suomen virallisessa TV:ssä parhaaseen katseluaikaan.

 

Vapaasti käännettynä Riitta Lindholm

 8.6.

......................................................................................................................

 

Eläinten ystäville

 

Alanyasta Gasipasan suuntaan, Demirtasissa on koiratarha, jonne voi mennä tekemään vapaaehtoistyötä katukoirien hyväksi. Saksalaisten alunperin perustamassa tarhassa katukoiria hoitavat mm. alanyalaiset vapaaehtoiset eläinlääkärit rokottamalla ja lääkitsemällä. Sitä kautta on moni hyljeksitty katukoira saanut uuden kodin Saksassa. Koiratarha ottaa myös rahalahjoituksia vastaan toimintansa ylläpitämiseksi ja koirien ruokien ja lääkkeiden ostamiseen. 

30.5.

Voitte käydä tutustumassa ja auttamassa koirien ulkoiluttamisessa tai ruokkimisessa. Puhelin Demirtakseen on 242 516 2216. 
Jos löydätte kadulta loukkaantuneen koiran tai kissan, voitte soittaa hätänumeroon 153. Siellä vastaa eläinlääkäri, joka arvioi tilanteen. 
Turkissa toimii valtakunnallinen eläinsuojelujärjestö 
HAYTAP ( eläinten oikeuksien liitto )  www.haytap.org